Hlavní obsah

Tesla uvedla důležitou novinku u svého neprodávanějšího Modelu Y. Radost budou mít hlavně velké rodiny

Foto: Tesla

Auto se bude vyrábět v Berlíně, kde vznikají elektromobily Model Y převážně pro Evropu.

Tesla Model Y platí za veleúspěšný elektromobil, a to navzdory různým kompromisům, které musí jeho řidiči přijmout. Jedním z nich bylo i výhradně pětimístné provedení, ovšem to už je minulostí. Výrobce totiž využil gigantický kufr vozu a přidal do něj dvě sedadla.

Článek

Populární Tesla Model Y nebyla až dosud v hledáčku početných rodin, které potřebují více než pětimístné SUV na baterku. S polovinou října nastává obrat, protože výrobce využil obřího kufru svého nejprodávanějšího elektromobilu a zastavěl do něj dvě další do roviny sklopná sedadla.

Do třetí řady se nastupuje přes druhou, kam přibyla tlačítka určená pro vysunutí sedadla dopředu a jeho sklopení. Cestující ve třetí řadě tak nad sebou mají zadní sklo pátých dveří a po ruce dva USB-C porty.

Kufr v sedmimístném provedení nabízí objem 363 litrů, který po sklopení třetí řady vzroste na 753 litrů. Dopředu pak dáte ještě dalších 117 litrů nákladu.

Model Y pro sedm se prozatím nabízí pouze ve variantě s pohonem všech kol a velkou baterkou (Long Range AWD). Na 19palcových discích vůz ujede podle automobilky až 565 km na jedno nabití, nicméně oficiální WLTP protokol tvrdí 533 km.

Základní česká cena pětimístného Modelu Y Long Range s pohonem 4 × 4 je 1 284 900 Kč. Za třetí řadu se připlácí 63 500 Kč. Nejlevnější sedmimístné Y tedy stojí 1 348 400 Kč. Jestli toužíte po bílém čalounění sedadel, tak přidejte ještě 32 000 Kč navíc.

První dodávky sedmimístného Modelu Y Long Range s pohonem všech kol do Evropy budou zahájeny koncem tohoto čtvrtletí. Nejspíš už v příštím roce se navíc dočkáme uvedení modernizovaného Y Juniper, který by měl kráčet ve šlépějích vylepšení Modelu 3 Highland.

Načítám