Hlavní obsah

Nejúspornější Tesla s nejdelším dojezdem všech dob je tady. Zadokolka Model 3 Long Range navíc stojí rozumné peníze

Foto: Lukáš Kukla

Nejprve byla specifikace představena ve Spojených státech amerických a nyní dorazila do Evropy. Tesla Model 3 Long Range (velká baterka) se zadním pohonem se rázem stala králem hned dvou kategorií – jde o nejúspornější Teslu, která má navíc historicky nejdelší dojezd. A co je zajímavé, stojí na elektromobil poměrně rozumné peníze.

Článek

Na jeden ujetý kilometr spotřebuje podobně energie jako vaše 700wattová mikrovlnka při desetiminutovém ohřevu jídla. Platí za jedno z nejaerodynamičtějších aut současnosti a už ve své základní konfiguraci jde o technologicky špičkový elektromobil s několika uživatelskými kompromisy.

Vyrábí se také v ostré Performance verzi, ovšem všechny šetřílky a milovníky dlouhých dojezdů nadchne nejnovější provedení Modelu 3 Highland od severoamerické Tesly. Jmenuje se Long Range RWD a je to jednomotorová zadokolka.

Proti základu s LiFePO4 akumulátorem (57,5 kWh) má zadokolka Long Range vážící 1 747 kg tradiční lithium-iontový akumulátor s využitelnou kapacitou okolo 75 kWh. To autu propůjčuje rekordní dojezd až 702 km na 18palcových kolech nebo 640 km na 19palcových.

Oficiálně uváděná spotřeba je sice 13,6 kWh na sto, ovšem Tesla říká, že auto zvládne jezdit za 12,5 kWh na sto. Tedy nejúsporněji ze všech dosud nabízených tesel.

Foto: Jiří Čermák

Dojezd 702 km je pochopitelně v optimálních podmínkách a na 18palcových kolech.

Z 0 na 100 km/h se zadokolka Long Range rozhýbe za 5,2 s, je tedy o 0,9 sekundy rychlejší než základ. Maximálka je pro obě konfigurace stejná, a to 201 km/h. Výkon nabíjení pak poskočil ze základních 170 na 250 KW.

Dodávky vozů Model 3 Long Range s pohonem zadních kol v  Evropě budou zahájeny v listopadu, česká cena je na elektromobil rozumných 1 099 990 Kč. Avízem tohoto provedení Tesla zlevnila i základní variantu na 979 990 Kč. Čtyřkolka Long Range stojí od 1 204 990 Kč a ostrá Performance od 1 405 990 Kč.

Načítám