Hlavní obsah

Nejvýraznější dodávka českého trhu přijíždí s novým motorem. Je mnohem silnější, ale přijde o tolik oblíbený benefit

Foto: Lukáš Kukla

Na poli velkoprostorových vozů byste jen těžko hledali extravagantnější kousek. Hyundai Staria po třech letech na českém trhu mění pohon. K lepšímu? Posuďte sami…

Článek

Označení dodávka může vzhledem ke stylu a výbavě Starie znít skoro až hanlivě – primárně je to rodinné MPV – ale nezapomínejme na to, že se u nás nabízí také v užitkovém provedení. Všechny varianty měly pod kapotou vždy stejný pohon, 2,2litrový turbodiesel s výkonem 177 koní, automat a pohon všech kol.

Hyundai však nabídku auta jako vystřiženého ze sci-fi filmu přeskládal. Diesel se po třech letech loučí, na jeho místo nastupuje full-hybrid, tedy kombinace spalovacího motoru s elektromotorem a trakční baterií (1,49 kWh), již není potřeba nabíjet ze zásuvky.

Konkrétně jde o atmosférický zážehový čtyřválec, který společně s elektrickým dopingem produkuje 225 koňských sil. Výkon tedy narostl a s ním se zlepšila i dynamika. Nová Staria je na stovce za 10,2 sekundy (dříve 13,5 s), byť v maximálce je teď o něco pomalejší (167 vs. 180 km/h).

Foto: Lukáš Kukla

Od dieselu k hybridu. Motorová změna v útrobách Starie snad nemohla být výraznější. Leda by se z ní stal elektromobil…

Že se to celé jeví jako zalité sluncem? Zatímco výše popsané změny mohou zákazníky těšit, ty další už tak veselé nejsou. S novým motorem totiž Staria přijde o možnost pohonu všech kol, hybrid je výhradně předokolkou. Automatická převodovka zůstává, jen má teď o dva stupně méně.

A potom je tu navýšení ceny. Zatímco turbodiesel uměl startovat hlouběji pod milionem (před třemi lety vyšel základ na 949 990 Kč), dnes ceník startuje výbavou Comfort na částce 1 129 990 Kč. Na druhou stranu nejde o žádné holátko, vstupní výbava dostává Bi-LED přední světla, automatickou klimatizaci, adaptivní tempomat nebo 10,25″ obrazovku s navigací.

Verze Smart (od 1 189 990 Kč) disponuje 17″ koly z lehkých slitin, vyhřívaným volantem a sedadly vpředu a armádou bezpečnostních a asistenčních systémů. Nad ní je ještě výbava Style (1 249 990 Kč; osmnáctky, elektrické páté dveře, anatomicky tvarované a ventilované sedačky…), kterou doplňuje vrcholové Luxury – to umí dvě luxusní křesla ve druhé řadě nebo audiosystém Bose s 11 reproduktory.

Velkoprostorový Hyundai Staria s novým motorem už můžete objednávat. Značka láká na celou řadu výhod včetně tříleté záruky bez omezení kilometrů nebo sadu čtyř zimních pneumatik za cenu jedné. V rámci záruky je vám k dispozici i bezplatná asistenční služba.

Načítám